menu

Quality Construction Built on Tradition

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Ferens Art Gallery Refurbishment

Friday the 13th January 2017 saw the newly refurbished Ferens Art Gallery, in its 90th year,  re open to the general public following handover from Houlton back to Hull City Council after a 48 week programme.

The £5.2m refurbishment project was procured via the Hull Esteem Consortium LEP, Houlton were awarded the contract and commenced work in late 2015

The aim of the refurbishment was to create an environment that could continue to show the galleries existing collection, but also attract new exhibits like the Lorenzetti Panel Painting and the 2017 Turner Prize winner.

As a Grade II listed building, dilapidation surveys were undertaken and extensive protection to the core features were essential prior to the works commencing.

The majority of the refurbishment work was hidden with the buildings infrastructure of new insulation, air conditioning and humidity controls installed in plant rooms and roof voids.

A glass lobby was also installed to create an environmentally controlled area between the entrance and the main Gallery.

A café/bar extension, refit and decoration was carried out to provide a great user space, allowing visitors to contemplate, take refreshment and visit the Gallery shop as well as being available for functions.

A crucial part of the refurbishment was the installation of computer-designed pieces of glass to create new skylights that cut Ultra Violet light and control heat. This involved erecting a scaffold to access the roof, and organising a mobile crane to lift over 700 panels of glass weighing approximately 70kg into position for fitting.

Our Chairman, Richard Houlton, said of the project.

“Houlton is a family owned business and has been building in the city since 1879. We take great pride when we have the opportunity work on projects that are significant city landmarks such as the Gallery and are genuinely thrilled that we have delivered the project as envisaged and ahead of schedule”

 

Project Information

Value

£5,200,000

Location

Hull

Duration

48 weeks

Similar Projects:

Bishop Burton College Campus Redevelopment

Bishop Burton College Campus Redevelopment

There are 12 projects in these sectors see all

ISO 9001:2008 Quality Management Certification Safe Contractor Approved Member of Construction Line Investors In People Concom Contractor Competency The Contractors Health and Safety Assessment Scheme ISO 14001:2004 Environmental Management Systems OHSAS 18001:2007 Occupational Health and Safety Management System

© Geo Houlton & Sons Ltd. Registered in England 01632717

Sitemap

Privacy Policy

Disclaimer

Accessibility

Website by indicoll Ltd 2017